Nina Lekkerimäki

Esittely Nina

Eläintenkouluttaja AT,  EAT-opinnot valmistuvat 2023


* Työskentelen operatiivisissa pelastusetsintätehtävissä jo kolmannen kouluttamani koiran kanssa viranomaisen (poliisi) apuna 2011 alkaen (Vapepa)

* Olen kouluttanut raunioetsintää, henkilöetsintää, jälkeä, erikoisetsintää (hajuerottelu ja hajun tunnistus sekä etsintä erilaisissa työolosuhteissa)), tottelevaisuutta ja hallintaa tasokokeisiin ja kisatasolle (Palveluskoiraliitto: PERA-B, PEHA-B, PEJÄ, Pelastuskoiraliitto: haun ja jäljen perus-/loppu-/taidontarkastustestit)

* IRO rauniokoulutus Joensuussa 2012 (SPKL), kouluttaja Rolf Häusermann/Sveitsi 

* Pelastusopiston Pelastuskoiranohjaajien peruskurssi 2012 ja Pelastuskoiraohjaajien Valmiuskurssi 2013 (PEO 1 ja PEO 2)

* Olen suorittanut Palveluskoiraliiton tuomariperuskurssin ja pelastuskoiratuomarikurssit hausta ja raunioilta 2013-2014

* Mukana Finn Rescuen koiraryhmässä 2012-2016 ja osallistujana koirani BH Delta River WhereEaglesDare PERA-B PEHA-B PEJÄ-A IPOR RH-T-A  FRF-tasontarkastuksessa 2014

* Koirani Zak (BH Mecberger Sake PERA-A PEHA-B HTTPi JP) näytteli Salkkareiden minisarjassa Pihlajakadun tuhmat tädit 3 vuonna 2017 ja ohjasin Zakin suoritusta kuvauksissa

* Olen kasvattanut työlinjaisia australianpamenkoiria kennelnimellä Delta River, ja Kennelliiton kasvattajasitoumukseni on voimassa

  • Oma tieni ymmärtää eläinten käytöstä ja vaikuttaa kouluttamiseen myönteisin keinoin lähti 1996, kun en halunnut käyttää vallalla olevia menetelmiä alistaa ja pakottaa fyysisesti eläintä. Tilasin ensimmäisen naksuttimeni, ja Karen Pryorin kirjan Dog and the Dolphin. Naksuttimesta lähti silloin yhteistyö vilkkaan ja älykkään koirani kanssa, ja kävin 1999 myös Kiva Teamin Tunne koirasi -kurssin, joka haastoi kaikki suomalaiset käsitykset koirasta eläimenä ja koiran käytöksen ymmärtämisestä. 

    Olen matkani varrella käynyt lukuisia kursseja ja seminaareja ja hakenut nöyränä lisää tietoa koirien käyttäytymisestä ja ihmisen ja koiran välisestä vuorovaikutuksesta, sekä erilaisten koulutusmenetelmien vaikutuksesta oppimiseen ja molemminpuoleiseen luottamukseen. 

    Käänsin 2007 suomeksi kirjan Ääni rauhoittaa (Emma Parsons, Click to Calm, Healing the Aggressive Dog), jonka käännöstyön myötä ymmärsin, että naksutin on erittäin tehokas väline myös eläinten tunnetilojen muokkaamisessa. Olen menestyksekkäästi muokannut kiihtymiseen ja voimakkaaseen pelkoon liittyviä tunnetiloja vastaehdollistamalla ja siedättämällä naksutinta apuna käyttäen, mm. laukausarkojen koirien, reaktiivisten ja terävien koirien, sekä eläinlääkäripelkoisten koirien kanssa. 

    Kouluttajana en ole koskaan valmis, ja haluan etsiä kaiken uusimman tutkimustiedon elänten kouluttamisesta, mutta myös etologiasta ja eläinten kognitioista.

    Omien koirieni kanssa lähdin 1996 ajatuksesta tarjota koirilleni lajityypillistä toimintaa, jotta niiden elämä olisi mielekästä. Olen harrastanut agilityn ja tokon lisäksi verijälkeä sekä paimennusta lampailla, mutta pelastusetsintätehtävät raunioilla ja maastossa koiran kanssa veivät mukanaan 2002. Sillä tiellä olen edelleen, hälytyksen tullen lähden operatiivisiin tehtäviin avustamaan koirieni kanssa poliisia kadonneen henkilön etsintään Vapaaehtoisen pelastuspalvelun kautta.

    Vahvuuteni ovat hajutyön kouluttamisessa (erikoisetsintä, henkilöetsintä raunioilla, maastossa, rakennuksessa, taajamassa, sekä jälki), koiran ja ohjaajan välisen yhteistyön rakentamisessa, koiran motivaatiossa ja palkkaamisessa, ja työkoiran kouluttamisessa pennusta viranomaisen avuksi ja virkatehtäviin.

    Koulutuksessani lähden eläimen hyvinvoinnista ja tunnetilasta, niin että eläin kokee mielihyvää ja onnistumista sille rakennetuista harjoituksista. Pilkon asiat hyvinkin pieniksi paloiksi, joissa suunnitelmallisella kouluttamisella, virheettömällä oppimisella ja palkkioilla on vahva merkitys. Koulutan prosessissa myös ihmistä, jonka tehtävä on olla iloinen onnistuneesta suorituksesta, ja osata lukea ja tukea koiraa työtehtävillä.

    Hevoset ovat olleet elämässäni aina mukana. Hevosten käsittely ja kohtelu eri aloilla ei aina ole ollut mieluisaa katseltavaa, ja olen ollut todella iloinen siitä, että hevosten hyvinvointiin ja lajityypillisiin tarpeisiin, sekä kouluttamisen menetelmiin on alettu viime aikoina kiinnittää entistä enemmän huomiota. Hevosten väkivallankumous on minulle tärkeä aihe.

    Koulutan myös hevosia positiivisella vahvisteella.

    Koulutusapuni eläinten arkikäyttäytymisen kouluttamiseen lähtee aina hyvinvointikartoituksesta, jonka avulla nähdään nopeammin mihin asioihin keskitytään.